درمان کم خونی با عسل

درمان کم خونی با عسل

یکی از بارزترین خصوصیات درمانی عسل طبیعی استفاده از آن در جهت درمان کم خونی و مبارزه با فقر آهن و مشکلات خونی است. در این مقاله قصد داریم به بررسی این ویژگی منحصر به مفرد در این ماده خوراکی شگفت انگیز بپردازیم.

تعریف کم خونی از نظر پزشکی

هنگامی که تعداد گلبول های قرمز خون و محتوای آهن از حد مجاز کمتر شود و یا بدن قادر به جذب آهن نباشد، اختلالی به نام کم خونی یا آنِمی در بدن ایجاد می شود. علل مختلفی می تواند باعث بروز چنین مشکلی گردد. از جمله این دلایل تولید نشدن هموگلوبین توسط مغز استخوان، دفع هموگلوبین، خونریزی های شدید و بیماری های ژنتیکی  و یا بیماری های جانبی، زمینه ای و مزمن مانند سرطان ها بیماری های عفونی، بیماری های کبدی و کلیوی و… است.

انواع کم خونی

کم خونی انواع گوناگونی دارد که که رایج ترین آن کمبود آهن خون (فقر آهن) است.

تالاسمی (داسی شدن گلبول های قرمز)

کم خونی مگالوباستیک (در اثر کمبود اسید فولیک)

کم خونی های نهفته ( ناشی از بیماری های ارثی)

کم خونی آپلاستیک (عدم تولید گلبول های قرمز)

نشانه های کم خونی چیست؟

کم خونی در افراد باتوجه به شدت، نوع و سرعت بروز آن علائم مختلفی را ایجاد می کند. اما به طور عمومی نشانه های مشترک کم خونی در افراد شامل موارد زیر است:

  • ضعف و خستگی بی دلیل
  • کمبود انرژی
  • تپش قلب
  • تنگی نفس
  • اختلالات خواب
  • سر درد
  • سرگیجه
  • عدم تمرکز
  • زردی پوست یا رنگ پریدگی
  • تغییرات فشار خون
  • کم شدن اشتها
  • ریزش مو
  • کاهش حافظه
  • سیاهی اطراف چشم
  • تغییرات خلقی و گاها علائم افسردگی، بی قراری
  • خواب رفتن و سوزن شدن دست پا

راه های مبارزه با کم خونی

صرف نظر از کم خونی های بیمارگونه مانند تالاسمی و کم خونی های مینور و ماژور و… که باید تحت معالجه پزشک درمان شود، افراد می توانند با رعایت یک سری نکات ساده از ایجاد این مشکل جلوگیری کنند.

  • جای دادن غذاهای حاوی آهن در رژیم غذایی مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، حبوبات مانند عدس و سبزیجاتی مانند کاهو و کلم و…
  • مصرف مناسب ترکیبات حاوی اسیدفولیک و ویتامین B12 به صورت خوراکی و یا در صورت لزوم به صورت مکمل
  • حذف دخانیات و الکل
  • تعادل در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و چایی که جذب آهن را مختل می کنند.
  • مصرف خوراکی های افزایش دهنده جذب آهن در بدن مانند میوه ها و سبزیجات دارای ویتامین C مثل توت فرنگی، پرتقال، نارنگی و…
  • استفاده از مکمل آهن خصوصا در بانوان (با دوز تجویزی پزشک)
  • چکاپ منظم و آزمایش کم خونی
بیشتر بخوانید  نقش و تاثیر عسل در حافظه

عسل در درمان کم خونی ناشی از فقر آهن

فقرآهن نوعی از کم خونی است در اثر تغذیه نامناسب ایجاد می شود و به خودی خود بیماری محسوب نمی شود و با یک رژیم غذایی نرمال و غنی از آهن بدن به حالت عادی بر می گردد. مصرف برخی خوراکی ها می تواند تاثیرات مثبتی در روند این اختلال بگذارد. عسل از جمله این مواد غذایی است که در بهبود کم خونی و علائم آن موثر است.

عسل طبیعی منبع قدرتمند آهن و مس و منگنز است. وجود این ترکیبات در سنتز هموگلوبین نقش اساسی دارد. از طرف دیگر وجود ویتامین B12 نیز به  افزایش گلبول های قرمز خون کمک می کند.

عسل به چه طریقی کم خونی را بهبود می بخشد؟

عسل طبیعی از دو طریق به درمان کم خونی کمک می کند:

۱-وجود آهن در ترکیب عسل

۲-افزایش جذب و زیست دسترسی آهن

عسل خام آهن را در اختیار گلبول های قرمز قرار می دهد، ظرفیت حمل اکسیژن را افزایش و همچنین خاصیت ضدالتهابی عسل موجب می شود فاکتورهای التهابی  که جذب آهن را مختل می کنند مهار شوند.

عسل و سایر خوراکی ها برای از بین بردن کم خونی

عسل طبیعی به تنهایی برای بهبود علائم کم خونی موثر است. اما زمانی که همراه با سایر خوراکی های خون ساز مصرف شود اثری دوچندان خواهد داشت.

عسل  و کنجد

کنجد ماده ای سرشار از آهن است که یک چهارم فنجان از آن تا حدود ۳۰ درصد نیاز روزانه بدن به آهن را برطرف می کند. مخلوط کنجد آسیاب شده با عسل طبیعی را دوبار در روز همراه با شیر ولرم میل کنید تا علائم کم خونی شما را بهبود ببخشد.

عسل و موز

بیشتر بخوانید  کاربرد زهر زنبور عسل در درمان بیماری ام اس

موز نیز از میوه هایی است که از نظر وجود آهن در ترکیب خود بسیار غنی است. ترکیب موز با عسل جذب اسیدفولیک را افزایش می دهد و وجود موادی مانند پتاسیم و منگنز، منیزیم و آنزیم های آن موجب تقویت تولید گلبول های قرمز خون می شود.

عسل و سیاهدانه

سیاهدانه دارویی است که در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارد. استفاده از آن برای افرادی که دچار کم خونی، افت پلاکت خون و افراد تحت شیمی درمانی  و نیاز به سلول های خونی دارند بسیار مفید است.سیاهدانه با تقویت خون سازی همراه با عسل نسخه ای برای درمان اختلالات خونی است.

عسل و خرما

خرما به دلیل داشتن ویتامین C برای مبتلایان به کم خونی بسیار توصیه می شود. خوردن خرما همراه با عسل می تواند کم خونی را درمان کند و سلامت عمومی بدن را ارتقا بخشد.

عسل و مویز یا کشمش

انگور سیاه خشک شده که به نام مویز معروف است سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. آهن نیز از ترکیبات موجود در مویز است که موجب افزایش سطح هموگلوبین خون می شود و نیاز بدن به آهن را تا حد زیادی برطرف می کند. خوردن انواع کشمش ها و مویز همراه با عسل در طی روز از وقوع کم خونی جلوگیری می نماید.

همچنین مویز در درمان ریزش مو و افزایش انرژی موثر است. درنتیجه مصرف آن از سایر علائم فقر آهن نیز کم می کند.

از سایر خوراکی های مفید برای کم خونی: چغندر، مویز، شنبلیله، انار، اسفناج، جعفری، آب سبزیجات، سرکه سیب و اکثر میوه ها مانند انبه، گلابی، آناناس، لیموترش و لیموشیرین و…، گزنه، میوه های خشک، مواد غذایی دارای ویتامین C، دانه های روغنی مانند سویا و مغزها و آجیل ها

برطرف شدن کم خونی در بانوان با مصرف عسل طبیعی

اختلال کم خونی و فقرآهن در میان دختران جوان و زنان رایج تر است. زنان به دلیل گذراندن دوره های خونریزی در هر ماه بیشتر از مردان در معرض آنمی هستند. خوردن عسل در این دوران می تواند باعث افزایش انرژی، افزایش خون سازی در بدن، و کم شدن درد دوران ماهیانه می گردد. علاوه بر این عسل با ایجاد آرامش از استرس های این دوره کم می کند.

بیشتر بخوانید  چرا عسل برای درمان عفونت مفید است؟

 از دست دادن خون به صورت ماهانه و جبران نکردن منابع آهن در بدن می تواند در طی سالیان مشکلات جدی برای زنان به همراه داشته باشد. بیماری های گوارشی، مشکلات باروری، زخم های گوارشی، افزایش ریسک ابتلا به بیماری های عفونی و انگلی و… از پیامدهای بی توجهی به کم خونی است. در حالیکه آمارها نشان می دهد حدود یک چهارم زنان و دختران جامعه و نیمی از زنان باردار از فقر آهن رنج می برند به نظر می رسد باید برای درمان این مشکل سریعا اقداماتی صورت گیرد.

عسل شاه بلوط امیدوار است با افزایش اطلاع رسانی در این مورد قدمی حتی کوچک برای در راستای ارتقا سطح جامعه خصوصا بانوان عزیز برداشته باشد. همچنین با ارائه و تولید انواع عسل ها می تواند شما را در برطرف کردن این اختلال کمک نماید.

بهترین عسل ها برای درمان کم خونی کدامند؟

این روزها با افزایش اطلاعات و گسترش صنعت زنبورداری، زنبورداران با شناخت در مورد خواص شهد و گرده گل ها و گیاهان مختلف، با هدف درمان تخصصی تر امراض موفق به تولید انواع گوناگون عسل های طبیعی و تک گل شده اند. با اینکه درمان کم خونی از ویژگی های مشترک همه عسل ها است با این حال برخی از آنها نسبت به سایرین اثر بخشی بیشتری دارند.

پیشنهاد متخصصین ما در مجموعه شاه بلوط استفاده از

عسل یونجه

عسل آویشن

عسل شبدر

عسل گون است.

این عسل ها با برخورداری از سطوح بالای آهن و سایر ویتامین ها و مواد مغذی در درمان کم خونی و فقر آهن و تامین نیازهای بدن موثر است. همچنین عسل های تیره تر عموما برای بهبود آنمی مفید است.

عسل شاه بلوط با تولید و در اختیار داشتن کلکسیون کاملی از انواع عسل ها، می تواند شما را در انتخاب بهترین عسل ها کمک نماید

در پایان خاطرنشان می شویم در صورتی که علائم کم خونی در شما از نوع بیمارگونه و شدید است در کنار داشتن تغذیه مناسب و خوردن خوراکی های مفید مانند عسل طبیعی، حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

نویسنده : مهندس علی بهرامی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

به بالای صفحه بردن