در ابتدا لازم است بدانیم بیماری های دستگاه گوارش می توانند بسیار متنوع باشند. از دهان تا مقعد سیستم گوارش نامیده می شوند و تمام این اندام ها می توانند درگیر اختلالات متفاوتی شوند که کارایی سیستم گوارش را با مشکل مواجه و فرد را آزرده کند. این بیماری ها به دو دسته مزمن و عملکردی تقسیم بندی می شوند.
التهاب معده و روده، مشکل سوهاضمه و هضم غذا، زخم معده، ترش کردن و سوزش، ریفلاکس و ورم معده، زخم های روده ای، سندروم روده تحریک پذیر، نفخ ، یبوست، اسهال، استفراغ، بواسیرو و هموروئید، کولیت، پولیپ روده بزرگ، فیستول های مقعدی و… از شایع ترین مشکلات گوارشی محسوب می شوند. که در این مقاله به بررسی نقش عسل در بهبود ناراحتی های گوارش می پردازیم.
دهان، حلق، مری، معده ، روده کوچک و بزرگ، از اندام های اصلی گوارش هستند و اندام های دیگری مانند کبد و صفرا با ترشحات خود به هضم غذا در لوله گوارشی کمک می کنند و هریک نقش اساسی در بلع، هضم و دفع مواد دارند.
دلایل امراض گوارشی
امراض گوارشی در صورت عدم درمان، به مشکلاتی جدی و مزمن تبدیل می شوند که ممکن است زندگی فرد را کاملا تحت تاثیر قرار دهد.
علل متنوعی در ایجاد اختلالات گوارشی نقش دارند که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغذیه ناسالم و استفاده بیش از حد سرخ کردنی ها و فست فودها
- عدم دریافت فیبر کافی
- استرس و فشارهای روانی
- استفاده از داروهای خاص
- بارداری و زایمان
- عدم تحرک
- عفونت های ویروسی و یا باکتریایی
- جراحی و بیماری های زمینه ای و ژنتیکی
تغذیه یکی از اصلی ترین و مهم ترین موارد در بهبود و پیشگیری از بیماری و یا بدتر شدن وضعیت سیستم گوارشی فرد است که اگر به درستی رعایت نشود می تواند زمینه ساز شروع مشکلات گوارشی باشد. اگر با مشکلات گوارش دست به گریبان هستید پیش از خواندن این مقاله پیشنهاد ما به شما مصرف عسل طبیعی و حرارت ندیده (عسل وحشی) کُنار و آویشن وحشی است.
عسل و اختلالات معده ای – روده ای
پروفسور مک اینس معتقد است عسل یکی از غذاهای موثر برای درمان ناراحتی های گوارش است او در کتاب انقلاب عسل در فصل هشتم اینچنین می نویسد:
مصرف عسل می تواند در مبارزه با بسیاری از اختلالات معده ای – روده ای نقش مهمی بازی کند. بسیاری از موارد زخم های معده، ورم معده، ورم اثنی عشر و سرطان های گوارشی بر اثر باکتری هلیکو باکتر پیلوری پدید می آید. آنتی بیوتیک های تجویز شده برای عفونت های ناشی از هلیکوباکتر گران قیمت و همراه با عوارض جانبی شدید است. این آنتی بیوتیک ها باکتری های مفید و طبیعی معده و روده را هم از بین می برند. عسل طبیعی ماده ضدباکتریایی قوی است که حتی سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک های شیمیایی را می کشد. این ماده خوراکی هیچ اثر جانبی ندارد و می توان آن را به طور مرتب مصرف کرد و از دیگر فواید آن نیز بهره مند شد.
عسل همچنین پروبیوتیکی بسیار کارامد است، یعنی حاوی باکتری های بالقوه سودمندی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم و دیگر ترکیبات باقی مانده این باکتری هاست. چندین بررسی پژوهشی آثار مثبت پروبیوتیک ها را بر روی سلامت معده و روده نشان داده است.
خواص مختلف عسل در درمان سیستم گوارش
همانطور که اشاره کردیم اولین خاصیت متمایز عسل نسبت به سایر خوراکی ها توان آنتی بیوتیکی این ماده است که در درمان عفونت های سیستم گوارش اثر کارامدی دارد.
وجود متیل گلی اکسال که منجر به تقویت خاصیت آنتی باکتریال عسل می شود عفونت های دستگاه گوارش را تخفیف می دهد و رشد هلیکوباکتر پیلوری را متوقف می کند.
نکته بعدی در خصوص ترکیبات موجود در عسل است که به هضم بهتر غذا کمک می کند. آهن و منگنز به همراه آنزیم های عسل مانند یک کاتالیزور هضم را بهبود می بخشند و ترکیبات پیچیده خوراکی را به سرعت تجزیه می کند.
علاوه بر این عسل دارای قدرت ترمیم کنندگی و بازسازی است. در صورتیکه به طور منظم مصرف شود می تواند زخم های گوارشی را بهبود دهد و به ترمیم باف های آسیب دیده سرعت بخشد.
ترکیبات استروژنی به همراه اسیدهای آمینه ضروری عسل زخم های معده را التیام می بخشد.
قندهای موجود در عسل که حاوی روغن های حلقوی بنزنی هستند موجب تحریک بافت های معده می شوند و با تقویت حرکات دودی روده از بروز یبوست جلوگیری می کنند.
آنتی اکسیدان های درونی عسل رادیکال های آزاد که باعث آسیب به غشا و بافت های گوارشی می شوند را از بین می برد و از ایجاد التهاب ممانعت می کند.
نکته جالب دیگر در مورد عسل غنی بودن از آنزیم های گوارشی مانند آمیلاز، ساکاراز و لیپاز است است که در محیط شدیدا اسیدی معده از بین نمی روند و تاثیر بسزایی در هضم غذاها دارند همچنین رفلاکس معده را کاهش می دهند.
شربت حاصل از عسل طبیعی یکی از بهترین درمان ها برای التهابات معده و کم کردن ترش کردگی های مزمن معده است. عسل طبیعی افزایش و کاهش ترشحات اسید معده را تعدیل و باعث ایجاد تعادل در اسیدیته معده می شود.
با خاصیت آرام بخشی خود از استرس ها و فشارهای روانی کم می کند و از آنجایی که بسیاری از اختلالات گوارشی ناشی از اضطرابات درونی است در بهبود این علائم نیز موثر است.
عسل از دستگاه گوارش شما محافظت می کند. به بازسازی بافت غشایی سیستم گوارش کمک کرده و موجب کاهش تبدیل نیترات به نیتریت می شود در نتیجه باعث افزایش موکوز معده و محافظت از عروق معده می شود.
مونوساکارید ها و دی ساکاریدهای عسل با عبور آهسته از معده و روده در درمان اسهال موثر است و اسهال های مکرر در کودکان را تا حد زیادی برطرف می کند.
فرمیک اسید از دیگر ترکیبات خاص در عسل های طبیعی است که با تاثیر بر باکتری های معده، از فرایند تخمیر جلوگیری می کند و یبوست های مزمن را درمان می کند.
عسل طبیعی همراه با گرده گل به بهبود عملکرد صفرا و کبد کمک می کند و با دارا بودن ترکیبی به نام Glueatilic Factory ، ویتامین ها و املاح معدنی، هورمون ها و مواد مغذی به افزایش ذخایر مواد قندی کبد در بالا بردن کیفیت و اثربخشی ترشحات گوارشی موثر است.
عسل طبیعی در درمان بیماری های مقعدی و نشیمنگاه مانند بواسیر و شقاق یا فیشر و هموروئید و زخم مقعد کمک کرده و از عفونت های ثانویه و التهابات شدید آن جلوگیری می کند.
عسل ماده ای کاملا هوشمند است که در بدن با باکتری های بیماری زا مقابله می کند در حالیکه باکتری ها و فلور طبیعی دستگاه گوارش که نقش مهمی در هضم دارند را تقویت می نماید.
عسل را چگونه مصرف کنیم؟
عسل طبیعی به تنهایی قادر به درمان تمام اختلالات گفته شده است. می توانید یک قاشق سوپ خوری عسل را صبح ها به صورت ناشتا و شب ها قبل از به خواب رفتن میل نمایید و یا بعد از هر وعده غذایی یک قاشق غذا خوری عسل طبیعی را در دهان مزه مزه کنید تا جذب شود و یا با یک لیوان آب میل کنید.
همچنین از آن در دمنوش های مقوی معده مثل زنجبیل و نعنا، آویشن، هل و بهار نارنج و… استفاده فرمایید. یا در ترکیب با سایر خوراکی های مفید برای سیستم گوارش مانند کنجد و سیر و ماست و… میل نمایید.
توضیحات:
- از حرارت دادن عسل و یا مخلوط کردن با نوشیدنی های داغ (بیشتر از ۵۰ درجه سانتی گراد) به دلیل از بین رفتن آنزیم ها و ویتامین های موجود در آن بپرهیزید.
- در صورتیکه به عسل و محصولات جانبی کندو حساسیت و آلرژی دارید از مصرف آنها جدا بپرهیزید.
- توصیه های گفته شده به معنای کنار گذاشتن درمان های پزشکی شما نمی باشد.
- لطفا در صورتیکه درگیر بیماری های خاص هستید قبل از مصرف عسل با پزشک خود مشورت نمایید.
- از خوراندن عسل به نوزادان و کودکان زیر ۲ سال جدا خودداری فرمایید.
در پایان…
آمارها نشان می دهد مصرف منظم عسل می تواند تا حدود ۳۰ درصد از مشکلات گوارشی کم کند. البته توجه داشته باشید اقدامات پزشکی به موقع می تواند از مزمن شدن بیماری شما جلوگیری کند. اما استفاده از عسل در کنار درمان های لازم، راهی برای سرعت بخشیدن به پروسه درمان است.
عسل شاه بلوط با تولید بهترین و با کیفیت ترین عسل ها آماده خدمت رسانی به شما خریداران عزیز است.
مشاورین ما با داشتن سال ها تجربه و اطلاعات به روز و با در نظر گرفتن شرایط بدنی و هدف های درمانی ویژه، توانایی ارائه بهترین مشاوره ها را به مشتریان گرامی دارند. تمام آنچه که اشاره کردیم سخن مختصری در مورد خواص بی انتهای عسل در درمان دستگاه گوارش است. جا دارد در مقالات بعدی به بررسی تک تک این اختلالات و بهبودی آنها با عسل بپردازیم. تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید تا ما را در تهیه مقالات بعدی کمک نمایید.
نویسنده : مهندس علی بهرامی
مطالب بسیار مفید و با اهمیت بود. باتشکر از شما