مقالات زیادی در مورد خواص بی نظیر عسل نوشته شده است که تمام آنها دنیای جدیدی از این ماده خوراکی را مقابلمان باز می کند. روی صحبت ما در این مقاله با ورزشکاران است. افرادی که اهمیت زیادی برای تغذیه و تناسب اندام خود می دهند. بدن آنها به دلیل داشتن حجم بالای فعالیت بدنی نیاز به ریزمغذی ها، ویتامین ها و مواد آلی بیشتری دارد. اینبار قصد داریم به بررسی جایگاه عسل در رژیم غذایی ورزشکاران بپردازیم. اگر شما هم در این گروه افراد ورزشکار جای دارید پس ما را تا پایان این مقاله همراهی نمایید تا باهم شگفتی های عسل را بیشتر بشناسیم.
دوپینگ با عسل
قندهای ساده درون عسل و جذب شدن سریع در خون و انرژی بالا اولین و واضح ترین دلیل استفاده از عسل برای کسانی است که ورزش می کنند است. این ماده خوراکی کم نظیر می تواند در زمان کمی، انرژی بسیار بالایی در اختیار بدن قرار دهد. در نتیجه مانند یک ماده انرژی زای طبیعی بدن را برای انجام فعالیت های شدید و سریع ورزشی آماده می کند.
استفاده از آن در استراحت های کوتاه بین فعالیت بدنی، نیروی از دست رفته را بازگردانی می کند و باعث تقویت مجدد بدن و عضلات می شود. پس با خیالی راحت از عسل در هنگام ورزش و مسابقات خود استفاده کنید زیرا عسل تست دوپینگ شما را مثبت نخواهد کرد.
کاهش وزن با عسل در رژیم های ورزشی
یکی از خصوصیات رژیم های غذایی ورزشکاران استفاده از قندهای طبیعی مانند عسل، خرما و کشمش است. قندهای طبیعی بر خلاف قندهای مصنوعی نه تنها باعث افزایش وزن نمی شوند بلکه مصرف به اندازه و اصولی آنها به لاغری نیز کمک می کنند. عسل طبیعی با تاثیر بر سیستم گوارش و هضم بهتر غذا از اضافه وزن جلوگیری می کند و همچنین با اثر بر چربی سوزی (برای اطلاعات بیشتر مقاله لاغری در خواب با عسل را در سایت شاه بلوط مطالعه فرمایید) به افراد و ورزشکارانی که رژیم لاغری دارند کمک می کند.خوردن عسل همراه با سایر ترکیبات مانند آبلیمو تازه و عسل و عسل و دارچین، شیر و عسل و… می تواند اثرگذاری بیشتری داشته باشد. (که در مقالاتی مجزا، به بررسی تک تک این ترکیبات خواهیم پرداخت.
خواص بی نظیرعسل برای ورزشکاران
چرا عسل؟ شاید این سوال در ذهن خواننده ایجاد شود که بین این همه خوراکی چرا ورزشکاران را ترغیب به خوردن عسل می کنیم؟
عسل ماده خوراکی است که حتی در زمان المپیک های باستانی یونان نیز مورد توجه ورزشکاران بوده است. می خواهیم باهم راز مصرف عسل از آن زمان تا به حال بدانیم.
قطعا در مفید بودن سایر خوراکی ها و مواد غذایی شکی نیست و در یک رژیم غذایی سالم هر ماده خوراکی نقش و اثر مخصوص خود را دارد. اما باید بدانیم عسل طبیعی هنگامی که بدن درگیر انجام فعالیت های شدید است، علاوه بر تامین انرژی و تجدید قوای مجدد، در ترمیم زخم ها، بهبود جراحات و برطرف کردن خستگی و کوفتگی ماهیچه ها نقش اساسی دارد. در اصل، عسل همان تیری است که همزمان چند هدف را نشانه می گیرد. مصرف این ماده طلایی، شیرین و خوشمزه بدن یک ورزشکار را از چندین نظر تقویت و آماده ورزش می کند.
عسل طبیعی غنی از انواع مختلف آنتی اکسیدان ها، ویتامین های گوناگون، مواد معدنی و… است در نتیجه به تنهایی مانند یک میان وعده غذایی و کامل شما را برای انجام فعالیت های دشوار ورزشی آماده می کند. ریبوفلاووین ها، هیدروژن پراکسید، نیتریک اسید و صدها ترکیب شیمیایی مفید در عسل باعث می شود از سایر خوراکی ها پیشی بگیرد. ( توجه داشته باشید منظور ما از عسل در این متن، عسل طبیعی، خام و حرارت ندیده و سرشار از آنزیم های مفید است. شما می توانید عسل با کیفیت و سالم را از فروشگاه شاه بلوط مستقیم از کندودار خریداری نمایید)
عسل یک کربوهیدرات طبیعی برای ورزشکاران
احتمالا شنیدن نام کربوهیدرات اکثرا شما را به یاد نان، برنج، سیب زمینی، غلات سبوس دار می اندازد. اما لازم است بدانید عسل یک کربوهیدرات مفید است که در می تواند نقش موثری در رژیم ورزشکاران مبتدی و حرفه ای داشته باشد. کربوهیدرات ها بدن ورزشکار را آماده انجام فعالیت های سنگین و دشوار می کند. کربوهیدرات ها از منابع اصلی تامین انرژی بدن هستند که مصرف آنها از خستگی زودرس جلوگیری میکند، قوای بدنی را بالا می برد و سطح انرژی را ثابت نگه می دارد.
تنظیم قند خون با عسل
همانطور که همه ما می دانیم قندها اجزای اصلی و تشکیل دهنده عسل هستند. قندهای ساده در عسل باعث تنظیم قند خون طی فعالیت های بدنی می شود و از افت فشار و افت قند خون جلوگیری می کند.
از طرفی دیگر این قندها در کبد به صورت گلیکوژن ذخیره می شوند و در هنگام نیاز سوخت ماهیچه ها را تامین می نمایند.
وجود همزمان گلوکز و فروکتوز سبب می شود قندخون شما در هنگام ورزش ثابت بماند، این دو قند با سرعت جذب متفاوت ( گلوکز با جذب سریع و فروکتوز با جذب آهسته) در طول تمرین انرژی بدن را تامین می کنند و باعث هیپوگلیسیمی نمیشود. در حالیکه نوشیدنی ها و شربت های انرژی زا که دارای قندهای مصنوعی و معمولا ترکیبی از ساکارز و مالتودکسترین هستند با بالا بردن ناگهانی و یکباره قند خون، منجر به تولید انسولین بیشتر و درنتیجه آسیب به کبد و خستگی های شدید بعد از ورزش می شوند.
تحقیقات نشان می دهد ورزشکارانی که از عسل قبل از انجام ورزش های استقامتی استفاده می کنند، نسبت به سایرین آمادگی بدنی بیشتر و توان انجام فعالیت ها را در مدت زمان طولانی تری دارند.
نقش آنتی اکسیدانی عسل برای گروه ورزشکار
عسل منبع فوق العاده ای از آنتی اکسیدان های مفید برای بدن است که هرچه آنتی اکسیدان آن بالاتر باشد بدن را در مقابل رادیکال های آزاد ایمن تر می کند و مانع از آسیب عضلات و ماهیچه ها می شود. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در عسل خستگی بعد از تمرین را تخفیف می دهند و از گرفتگی آنها جلوگیری می کنند. روند بهبودی آسیب دیدگی های طی ورزش را سرعت می بخشند. عموما عسل های تیره دارای آنتی اکسیدان بیشتری هستند و مصرف آنها به ورزشکاران بیشتر توصیه می شود.
پیشنهاد شاه بلوط به شما عسل های تیره مانند: عسل شاه بلوط، عسل مانوکا، عسل رازیانه، عسل پیچک، عسل زرشک و عسل سیاهدانه است
بهترین زمان مصرف عسل برای ورزشکاران
همانطور که گفتیم عسل یک خوراکی همه فن حریف است که مصرف آن در زمان های اثری سودبخش و متفاوت برایتان دارد. خوردن آن قبل از شروع تمرین، حین تمرین و بعد از آن توصیه می شود.
عسل قبل از انجام ورزش
هنگامی که عسل طبیعی را نیم ساعت تا ۱۵ دقیقه قبل از شروع فعالیت بدنی خود مصرف کنید انرژی به صورت تدریجی در اختیار بدنتان قرار می گیرد و با افزایش انرژی و شادابی می توانید تمرینات خود را آغاز کنید. همچنین مصرف عسل قبل از مسابقات به آرام شدن استرس های درونی و اضطراب روانی شما کمک می کند.
عسل در حین تمرین
خوردن شربت عسل در حین تمرین و فواصل زمانی که به استراحت می پردازید باعث تجدید ذخایر گلیکوژن کبدی می گردد و با تقویت این ذخایر بدن مجبور به سوختن سایر مواد مغذی بدن مانند پروتئین ماهیچه ها و عضلات نمی شود. این تجدید انرژی مجدد از خستگی و کاهش حجم عضلات جلوگیری می کند.
عسل بعد از تمرینات ورزشی
همانطور که اشاره کردیم نقش پر رنگ عسل در بهبود آسیب دیدگی ها و جراحات ناشی از ورزش باعث می شود توصیه ما به شما خوردن عسل بعد از تمرینات باشد. عسل طبیعی باعث التیام عضلات و ماهیچه ها، برطرف شدن خستگی، بازسازی عضلات و رفع التهابات ماهیچه ای، برطرف شدن زخم ها و درد بدن بعد از ورزش است.
نویسنده : مهندس علی بهرامی