عسل، این ماده طبیعی که هدیه طبیعت به انسان است، سرشار از فواید و خواص بی نظیری است که محققین هر روز در مطالعات جدید به آن بیشتر و بیشتر پی می برند. عسل طبیعی حاوی مقادیر بالای ویتامین، مواد معدنی، آنتی اکسیدان های مفید است و مصرف آن در رژیم غذایی سبب داشتن بدن و روانی سالم تر می شود. خوردن مداوم آن به گونه های مختلف در تمام سنین نقش پیشگیری کننده در بروز بسیاری از بیماری ها و مشکلات دارد. شاه بلوط در این مقاله قصد دارد تاثیرات عسل بر تقویت حافظه را بررسی کند.
راه های تقویت حافظه
عوامل زیادی می توانند باعث تقویت و یا تضعیف حافظه در زندگی انسان شوند. برخی بیماری ها و یا مصرف بعضی داروها می توانند کارایی ذهن را کم کنند و سبب ضعف حافظه شوند. افزایش سن نیز یکی از عوامل مهم در کم شدن توانایی ذهن در به یاد آوردن رویداد ها است. به طور خیلی خلاصه هیپوکمپ که بخش اصلی مغز پستانداران به شمار می آید و در داخل لوب تمپورال داخلی مغز قرار دارد، عمیقا درگیر به خاطر آوردن داده هاست. با گذشت زمان و افزایش سن حجم بخش وابسته به هیپوکمپ که مسئول به خاطر آوردن است کاهش پیدا می کند.
راه های گوناگونی وجود دارد تا بتوانیم از این اتفاق پیشگیری کنیم و یا روند آن را کند تر نماییم. برای مثال حل کردن جدول، سودوکو، داشتن فعالیت های بدنی و ورزشی مرتب و تغذیه سالم می تواند در سال های آتی کمک کند تا عملکرد مغزی بهتری داشته باشیم.
تحقیقات ثابت کرده است هرچه بیشتر از ظرفیت مغز خود استفاده کنید کارایی آن بیشتر می شود. برای مثال یک ساز یاد بگیرید و یا یک زبان جدید بیاموزید. در کنار این تمرین ها از مواد غذایی پر فایده استفاده کنید تا مواد معدنی، ویتامین و پروتئین های لازم در دسترس بدنتان قرار بگیرد.
مواد غذایی دارای ویتامین های خانواده B و E و D و C، منیزیم، فسفر، گوگرد، سدیم، کلر و پتاسیم، آهن، اسید فولیک، امگا۳ و قندهای طبیعی و… از موادی هستند که جایگزین مناسبی برای قرص ها و مواد شیمیایی برای تقویت حافظه هستند.
فواید عسل برای بهبود حافظه
عسل ماده ای مغذی و مفید برای مغز است و با داشتن مقادیر بالای مواد معدنی و طبیعی مفید برای بدن در دسته خوراکی هایی است که مصرف آن برای پیشگیری از ضعف حافظه، آلزایمر و زوال عقل توصیه شده است.
ویتامین D، کلسیم و فسفر موجود در عسل ترکیبی از مواد تقویت کننده حافظه هستند و از جانب دیگر خاصیت صمغی بودن این ماده خوراکی باعث جلوگیری از سفتی عروق می شود و خون رسانی را به قسمت های مختلف مغز تسهیل می کند. رسیدن مواد غذایی به مغز و اعصاب کارایی آنها را افزایش داده و باعث می شود تثبیت وقایع و به یادآوردن آنها آسان تر شود.
از طرف دیگر افزایش کورتیزول به دلیل استرس های متابولیسمی مسئول اختلالات حافظه از طریق افزایش تحریک پذیری سلول های عصبی و سرانجام مرگ آنها است. افزایش بیش از حد کورتیزول، باعث اختلال در هیپوکمپ مغز می گردد. مصرف مداوم و مرتب عسل اثر مستقیم بر ترشح کورتیزول و ثابت نگه داشتن آن دارد. درکتاب انقلاب عسل نوشته پروفسور مایک مک فسندن اشاره شده در مطالعه ای بر روی موش ها، گروهی از آنها که بیش از ۱۲ ماه عسل دریافت کردند حافظه بهتری پیدا کرده و اضطراب آنها نسبت به گروه دیگر که ساکارز دریافت کرده بوند کمتر بود. به نظر می رسد مصرف عسل از اختلالات حافظه جلوگیری می کند و با محدود کردن ترشح و تولید کورتیزول سبب کاهش اضطراب می شود.
عسل و تاثیر آن بر هوش
با جایگزین کردن عسل به جای قندهای مصنوعی می توان نتایج درخشانی در افزایش هوش افراد به خصوص کودکان و نوجوانان را مشاهده کرد. تحقیقات ثابت کرده است که برخی از ناراحتی های عصبی مانند دمانس یا زوال عقل، آلزایمر و سایر بیماری های مخرب عصبی با دیابت و اختلالات مزمن قند خون ارتباط دارد. دیابت دریچه ای را در اختیار ما قرار می دهد که کاهش هوشیاری در ارتباط با کاهش قند خون را نشان می دهد. اختلالات شناختی یا کاهش توان شناختی ممکن است در اثر کاهش قند خون رخ بدهد. تجربه ای که اکثر افراد آن را تجربه کرده اند. در بسیاری از مواقع کاهش قند خون ناشی از تاثیر انسولین در بعد از وعده های غذایی روی حافظه تاثیر می گذارد. یا ارتباط بین کم شدن کارایی در کودکانی که قبل از شروع کلاس صبحانه نخورده اند نشان دهنده رابطه قند خون و کارکردهای مغزی است. در صورتی که به این افراد نوشیدنی شیرین خورانده شود با افزایش قند خون، سریعا شاهد عملکرد بهتر، هوشیاری و سرحالی مجدد و سریع در آنها هستیم. عسل بهترین و سالم ترین محصول حاوی قند است که می تواند از این رخداد جلوگیری کند و مانع از افت توان ذهنی در افراد شود.
چند ترکیب برای افزایش حافظه با عسل
در دستورهای طب سنتی همواره بر استفاده از عسل تاکید شده است و حتی در علم پزشکی امروز نیز خواص آن ثابت شده است. ترکیب عسل با مواد طبیعی و خوراکی مختلف می تواند در پیشگیری و یا برطرف کردن برخی از امراض از جمله ضعف حافظه و بهبود آن مفید باشد.
استفاده از عسل و کنجد، عسل و کندر از پرتکرار ترین ترکیبات برای بهبود حافظه است. در متن زیر به برخی از این ترکیب ها می پردازیم.
– برای تقویت حافظه و بهتر شدن کارایی مغز مقداری زعفران دم کرده را به عسل و کنجد اضافه کنید. قبل و بعد خواب میل نمایید.
– کندر پودر شده را در ظرف کوچک حاوی عسل بریزید و به خوبی مخلوط کنید. خواص کندر و عسل از بهترین داروهای گیاهی برای برطرف کردن مشکلات حافظه و ذهن است.
– ترکیب سه عدد زنجبیل کوبیده با عسل خالص قبل از صبحانه سبب تقویت حافظه می شود.
– ده گرم کندر کوبیده شده را با عسل مخلوط کنید و صبح ها میل کنید.
– نوشیدن شربت عسل قبل از خواب باعث بهبود عملکرد مغز و افزایش یادگیری می شود.
– یک قاشق چای خوری پودر سرشاخه، گل و برگ اکلیل کوهی (رزماری) را در یک فنجان آب جوش به مدت ده دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن با یک قاشق مربا خوری مخلوط و روزانه دو فنجان بنوشید.
– یک لیوان شیر پاستوریزه ولرم را با ۱.۵ قاشق غذاخوری عسل ترکیب کنید و بعد از صبحانه بنوشید.
– یک لیوان آب سیب تازه و دو قاشق چای خوری عسل ضعف حافظه را رفع می کند.
– مخلوط عسل با انواع مغزها برای تقویت حافظه و یادگیری به خصوص در کودکان و نوجوانان مفید است.
– یک قاشق مرباخوری ترکیب پودر گل اسطوخودوس و پودر کندر را به یک قاشق غذاخوری همراه عسل اضافه کنید و آن را میل نمایید تا سردرد های خفیف و فراموشی های لحظه ای خود را کم کنید.
فواید عسل آنقد متنوع و زیاد است که نوشتن در مورد آن انتها ندارد. مصرف آن در زمینه های مختلف سبب افزایش سلامتی و ایمنی می شود و به طرز معجزه گونه ای برای رفع مشکلات و امراض بدن مفید است. فراموش نکنید این خواص بی انتها فقط در عسل طبیعی وجود دارد و مصرف عسل های بی کیفیت و مصنوعی نه تنها سودی ندارد بلکه قندهای مصنوعی در آن می تواند در درازمدت برای بدن مضر هم باشد. شما می توانید با اعتماد به گروه عسل شاه بلوط طبیعی ترین عسل ها را خریداری کنید و با خیالی آسوده از این ماده مغذی استفاده نمایید. همکاران ما همواره در این مجموعه آماده پاسخ گویی به سوالات و خدمت رسانی به شما هستند.
گردآورنده: مهندس علی بهرامی