یکی از جدیدترین روش های پزشکی استفاده از زهر زنبور عسل (BVT) است که طی سال های اخر تحقیقات زیادی روی آن انجام شده است. زهر زنبور عسل در درمان بیماری های مختلفی از جمله ام.اس کاربرد فراوان دارد.
نتیجه استفاده از این متد درمانی آنچنان اثربخش بوده است که محققین مشتاقند در درمان انواع مختلفی از اختلالات از آن بهره ببرند. از جمله درمان آلزایمر، پارکینسون، ناشنوایی حسی-عصبی، آسم، ناباروری های هورمونی ناتوانی های جنسی و…
زهر زنبور با تاثیر بر قسمت های مختلف بدن از جمله دستگاه عصبی، دستگاه قلبی و عروقی، سیستم تنفس، دستگاه گوارش و سیستم غدد درون ریز می تواند در حیطه های متنوعی از درمان وارد شود. این ماده مترشحه از زنبورها نقش های مختلفی مانند اثرات ضد التهابی، تحریک دستگاه ایمنی، تاثیرات ضدباکتریایی و ضد حساسیتی و کمک به سوخت ساز بدن را ایفا می کند.
روش استفاده از زهر زنبور عسل
زنبوردرمانی روش های مختلفی دارد که برخی سنتی تر و بعضی مدرن تر هستند. تکنیک های متفاوتی برای استفاده از زهر زنبور عسل وجود دارد از جمله: تکنیک نیش گذاری معمولی، تکنیک نیش گذاری بر نقاط دردناک، تکنیک یوریش، کوزمینا، خیسماتولینا و تکنیک های نیش گذاری بر اساس نوع بیماری که پزشک معالج باید بهترین روش درمان را در خصوص شرایط بیمار انتخاب کند. در هریک از روش های گفته شده، دُز استفاده شده، طول دوره درمان، دفعات و محل نیش گذاری متفاوت است.
همچنین جدا از روش های سنتی امروزه آمپول، کرم، ضماد و پماد، قرص و حتی بخور زهر زنبور نیز کاربردهای فراوانی دارد.
روش فرایند درمان سنتی
قبل از شروع درمان، ابتدا شکل ضعیف شده زهرزنبور را برای آگاهی از تست آلرژیک به فرد تزریق کرده و پس از اطمینان از آن تعداد مشخصی از نیش ها را به نقاط علامت گذاری شده بدن فرد منتقل می کنند و بعد از ۱۵ دقیقه نیش ها را به وسیله ای مانند موچین خارج می نمایند.
ترکیبات شیمیایی زهر زنبورعسل
زهر زنبور ترکیبی از مواد مختلف و مفید است که تا به حال ۱۸ ترکیب در آن شناسایی شده است.
آنزیم ها شامل: فسفولیپازA2، هیالورونیداز، اسید فسفاتاز
پپتیدها: آپامین، ملیتین، پپتیدMCD، سکاپین، ترتیاپین، آدولاپین
آمین های بیولوژیک: هیستامین، دوپامین، نوراپی افرین، لکوترین
بیماری ام.اس را بشناسیم
بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا فلج چندگانه که با نام اختصاری M.S شناخته شده و از جمله بیماری های مرتبط با دستگاه عصبی است. در این بیماری ماده سفید دستگاه عصبی دچار التهاب می شود و باعث اختلال در اعصاب حسی و حرکتی می گردد. ام.اس که در دسته بیماری های خودایمنی طبقه بندی می شود سیستم ایمنی، سیستم عصبی مرکزی را به اشتباه مورد حمله قرار می دهد و نهایتا باعث آسیب های شدید به قسمت های مختلف از جمله غلاف میلین می شود. در این بیماری می تواند مراحل و شدت های متفاوتی بالینی را از خود بروز دهد.
- دو بینی، ضعف در پاها، مشکلات ادراری
- بروز حرکات غیرعادی و تیک مانند چشم، ضعف کلی اندام ها و اختلال در تعادل
- افزایش شدت علائم و ناتوانی مشهود بدنی
- کم شدن محدوده حرکتی بیمار
- بی حرکتی کامل، فلج ماهیچه ها
علائم گفته شده با توجه به متفاوت بودن فرم بیماری می تواند همراه با بازگشت و فروکش کردن علامت ها باشد.
زنبوردرمانی و بیماری ام.اس
با توجه به پیچیدگی های بیماری ام.اس در ابتدا لازم به توضیح است استفاده از متد زنبوردرمانی یا آپی تراپی باید همراه با سایر روش های پزشکی باشد و به عنوان یک روش تکمیلی برای درمان قابل استفاده است. هدف از این روش کاهش تعداد حمله ها، جلوگیری از بازگشت بیماری و کم کردن علائم باقی مانده است.
زهر زنبور عسل با اثر بر روی سیستم هیپوتالاموس، هیپوفیز و غده آدرنال باعث افزایش تولید کورتیکواستروئید درونی می شود.در نتیجه آن گردش خون بهبود می یابد، سیستم ایمنی را تحریک و ماهیچه های دچار انقباض را باز می کند.
در کتاب اعجاز زهرزنبور عسل اثر میهالی سیمیج نوشته شده: چارز مزار یک زنبور دار و یک زنبوردرمانگر شناخته شده بود که به مدت ۶۰ سال انواع بیماری ها را با استفاده از زهر زنبورعسل درمان نمود. او همچنین در سال های گذشته موفق به درمان بیماران ام.اس شده است. او در شش ماه نخست درمان سه بار در هفته و سپس در دو ماه بعد دوبار در هفته زنبوردرمانی را روی این افراد انجام داده است. در طول هر جلسه بیماران ۱۰ تا ۱۵ نیش دریافت کرده اند. در گزارشات او آمده است که پس از سپری شدن دوره درمان، بیماران برای مدت بیش از ۶ سال از این درد خلاص شده اند.
زهرزنبورعسل چگونه باعث بهبود ام.اس می شود؟
در تحقیقات به عمل آمده نشان داده شده که ترکیبات موجود در زهرزنبور باعث ارتقا انتقال سیناپسی می شود و با افزایش دامنه حرکت ماهیچه ها، به حرکت بیمار کمک می کند. با بهبود سیستم عصبی موجب کاهش علائم ام.اس می گردد. خاصیت ضدالتهابی و ضد درد در این زهر به بهتر شدن شرایط افراد مبتلا به ام.اس و جلوگیری از آسیب به غلاف میلین کمک می کند و در کنترل وضعیت بیماری بسیار مفید است.
از نتایج این درمان کاهش چشمگیر خستگی بیماران، قدرت گرفتن پاها، کم شدن لرزش اندام ها و بالا رفتن روحیه بیماران بوده است.
با اینکه تا به حال درمان صد در صدی برای این بیماری پیدا نشده است اما از ترکیب روش های شیمیایی و سنتی مانند زهرزنبور عسل موفقیت هایی حاصل شده است که در بهبود وضعیت افراد مبتلا به ام.اس موثر بوده.
از سایر روش های زنبوردرمانی مصرف عسل طبیعی، استفاده از ژل رویال، بره موم و گرده گل است که در مقالات جداگانه به بررسی تک تک آنها خواهیم پرداخت. (عسل شاه بلوط با تولید و در اختیار داشتن تمام محصولات کندو با بهترین کیفیت آماده ارائه انواع راهنمایی ها و خدمات به شما مشتریان گرامی است)
سایر بیماری های قابل درمان با زهر زنبورعسل:
هرچند تهیه لیستی از بیماری ها که با روش زنبوردرمانی قابل بهبود هستند کار نسبتا مشکلی است اما با این حال پزشکان از زهر زنبور عسل در درمان بیماری های زیر بهره می گیرند.
- مالاریا
- بیماری های پوستی مانند اگزما، سل پوستی، کچلی، پسوریازیس و…
- فشارخون بالا
- ایدز
- سندروم پیش از قاعدگی
- صرع
- الکلیسم
- آریتمی قلبی
- زخم و ورم معده
- آرتروز
- دیابت نوع ۲
- نقرس و…
موارد عدم تجویز زهر زنبورعسل
باید توجه داشت استفاده از این روش یک شیوه کاملا تخصصی است که باید توسط پزشک و یا متخصص انجام گیرد. دانستن موارد عدم تجویر زهر زنبور عسل نیز خالی از لطف نیست.
افرادی که عدم تحمل زهر زنبور دارند (آلرژی های شدید و گاها کشنده)
بیماری های عفونی حاد و مزمن
سل و هپاتیت مزمن
مشکلات کلیوی
کودکان زیر ۵ سال، زنان باردار و شیرده
دیابت نوع ۱ با اینکه اثرات مثبت زنبوردرمان برای بیماری ها اثبات شده است اما همچنین نیازمند تحقیقات بیشتر و کامل تر است.
نویسنده : مهندس علی بهرامی