زنبوردرمانی که امروزه تبدیل به بخش مهمی ازپزشکی نوین شده است در زمینه ها و شاخه های متنوعی اثرگذار است. در این میان درمان با زهر زنبور (BYT) نیز در جای جای جهان بسیار محبوب شده. این زهر نوعی درمان برای بسیاری از امراض و بیماری ها است. در ادامه مقالات پیشین که به بررسی خواص و فواید زهر زنبور پرداختیم در این مقاله نیز قصد داریم از سایر ویژگی های آن صحبت کنیم و تاثیر آن را بر بیماری پارکینسون بخوانیم:
پارکینسون چیست؟
به بیان ساده پارکینسون (PB) از دسته اختلالات عصبی و پیش رونده محسوب می شود که در آن سلول های تولید کننده دوپامین که مسئول انتقال پیام عصبی از مغز به عضلات هستند تخریب می شوند. در نتیجه آن بیماری با سرعت آهسته و کند شروع شده وعلائم به صورت مرحله ای بروز کرده و به مرور شدید تر می شوند. این بیماری معمولا در افراد بالای ۵۰ سال شروع و باعث اختلال در سیستم حرکتی بدن می شود.
در فرد مبتلا به پارکینسون ترشح دوپامین به دلیل از کار افتادن سلول های عصبی به اندازه کافی نیست در نتیجه بیمار برای حرکت دچار مشکل می شود.
علائم پارکینسون را بشناسیم
این بیماری بسته به میزان پیشرفت آن علائم متفاوتی از خود نشان می دهد از اصلی ترین شاخصه های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لرزش دست ها
- رعشه بدن
- سفت شدن و گرفتگی عضلات
- کند شدن حرکت ماهیچه ها
- عدم هماهنگی عصب و عضله
- اختلال بویایی
- کاهش سرعت تکلم
- بی اختیاری ادرار
- لکنت زبان
- کاهش سرعت راه رفتن و تلو خوردن در زمان حرکت
- ثابت شدن تدریجی نگاه
- خمیده شدن قد
- افسردگی
- از بین رفتن توانایی بروز احساسات با صورت
- اختلالات حافظه، فراموشی و آلزایمر
این بیماری به خودی خود کشنده نیست اما با پیشرفت آن بیمار توانایی انجام امور شخصی را از دست داده و ممکن است با مشکلاتی مانند اختلال بلع، عفونت ریه و بیماری های گوارشی مواجه شود. لازم به ذکر است که امروزه استفاده از داروهای تخصصی و محرک های عمقی مغز باعث شده است تا پزشکان بتوانند سرعت این بیماری را تا حد قابل قبولی کند کنند و روش هایی مانند فیزیوتراپی و گفتار درمانی نیز می توانند به افراد مبتلا به پارکینسون کمک کند.
درمان های تازه برای پارکینسون
در تحقیقات و مشاهدات بالینی صورت گرفته در سال های اخیر قدم های بسیار مثبتی برای درمان و تخفیف علائم پارکینسون برداشته شده است.
از جدید ترین روش های استفاده از داروی مالاریا برای توقف پارکینسون است. این دارو از افت دوپامین جلوگیری می کند و با اثر بر روی گیرنده پروتئینی Nurr1 که مسئول حفاظت از سلول های ترشح کننده دوپامین است تا حد زیادی از بروز پارکینسون جلوگیری می کند.
از دیگر روش های موثر برای تخفیف و بهبود این مشکل ژن درمانی، استفاده از سلول های بنیادی و زنبوردرمانی است.
در روش ژن درمانی ژن های موثر در ترشح دوپامین را به وسیله ویروس های غیر بیماری زا وارد مغزکرده تا سطح دوپامین مجددا تنظیم گردد و تا سه سال نیز اثرات مثبت آن باقی می ماند.
درمان دیگری که هنوز فاز عملیاتی آن کامل شروع نشده است استخراج سلول های بنیادی از مغز استخوان و تبدیل آن به سلول های تولید کننده دوپامین در شرایط آزمایشگاهی است. (این روش نیازمند زمان و بررسی های علمی زیادی است)
استفاده از زهر زنبورعسل برای درمان پارکینسون
- زهر زنبورعسل نوعی آنتی کلینرژیک اعصاب مرکزی است و می توان از آن برای بهبود هدایت عصبی و بهبود خونرسانی به مغز استفاده کرد.
- زهر زنبور عسل همچنین خاصیت ترمیم کنندگی دارد در نتیجه سلول های آسیب دیده که مسئول ترشح دوپامین هستند را می تواند تا حدودی بازسازی کند.
- نیش زنبور به علت آزاد سازی مواد فعال بیولوژیکی مانند سروتونین، هپارین و هیستامین باعث اثرگذاری مثبت در سوخت و ساز دوپامین می شود.
- علاوه بر این این زهر طبیعی اثرات آشکاری بر سیستم هیپوتالاموس، هیپوفیز و غده آدرنال دارد.
- گردش خون را تقویت و گرفتگی ماهیچه های اسکلتی را برطرف می کند.
- به عنوان تنظیم کننده فعال سیستم ایمنی نیز عمل می کند.
زهر زنبور را می توان از طریق نیش گذاری مستقیم روی نقاط فعالی بیولوژیک یا پمادها و کرم های حاوی زهرزنبور به کار برد. متخصصین این امر معمولا دوره های درمانی ۹ تا ۱۱ جلسه ای را برای درمان پارکینسون توصیه می کنند.
مطالعات انجام شده بر اثرگذاری زهر زنبور بر این بیماری نتایج متفاوتی از خود نشان داده است که بر روی برخی افراد اثرات مثبت داشته و بر بعضی دیگر کاملا بی اثر بوده است در نتیجه تحقیق در این حوزه همچنان ادامه دارد.
با اینحال این روش درمان در برخی کشورها خصوصا در طب شرقی بسیار محبوب است و کاملا جای امیدواری وجود دارد بتوان از طریق نیش زنبور این بیماری عصبی را درمان کرد. (مقاله درمان ام اس با زهرزنبور عسل را در همین سایت مطالعه نمایید)
درمان پارکینسون با سایر فراورده های زنبورعسل
حال که به بررسی اثر زهرزنبور پرداختیم جا دارد به طور خلاصه از اثرگذاری سایر فراورده های زنبورعسل بر بیماری پارکینسون نیز بدانیم:
ژل رویال:
ژل رویال نیز مانند زهرزنبور باعث بهبود گردش خون مویرگی می گردد. سیستم ایمنی را تقویت و فعالیت های سوخت و سازی و ترمیمی دارد.
گرده گل:
این فراورده به عنوان سازش دهنده قوی، منبع مواد مغذی، ویتامین ها و میکروالمنت ها به شمار می رود. سوخت و ساز را بهبود می بخشد و با تحریک سیستم ایمنی موجب ایجاد اثر آنتی اکسیدانی می شود.
بره موم:
این محصول کندو دارای اثرات ترمیم کنندگی سلولی و تعدیل کننده سیستم ایمنی است و تا حدی بر سیستم عصبی مرکزی نیز اثرگذار است.
عسل:
عسل دارای خاصیت آرام بخش و سرشار از مواد مغذی و ریزمغذی است. همچنین اثرات موفقیت آمیزی برای درمان سفتی و خشکی ماهیچه ها دارد.
استفاده از عسل، محصولات کندو و فراورده های جانبی زنبورعسل در کنار درمان با نیش زنبور و روش های پزشکی می تواند در بهبود بیماری پارکینسون بسیار موثر باشد.
- توجه به تغذیه و داشتن رژیم غذایی سالم
- انجام فعالیت های ورزشی خصوصا شنا، یوگا و پیاده روی برای تقویت ماهیچه ها و جلوگیری از ضعف عضلات
- انجام ورزش ها و فعالی های ریتمیک به سبب تقویت هماهنگی عصب و عضله
- حل کردن پازل و جورجین، جدول و سودوکو برای تقویت حافظه
- دور شدن از محیط های استرس زا و وقت گذراندن در طبیعت می تواند در کند شدن سرعت بیماری و تخفیف علائم بسیار کمک کننده باشد.